اوربایت چیست؟

اوربایت چیست
آنچه می خوانید...

اوربایت؛ انواع، علل و درمان های اصلاحی

ناهنجاری های فکی یکی از دلایل نامرتبی و فرم نامناسب دندان ها هستند. اوربایت نیز یکی از انواع ناهنجاری های فکی است؛ که باعث شکل نامناسب دندان ها می شود. تشخیص این نوع مال اکولوژن بدون هیچ ابزاری امکان پذیر است. بیشتر افراد می دانند که از ناهنجاری اوربایت رنج می برند؛ اما با عوارض و پیامدهای آن روی دندان و لثه آشنا نیستند. لذا ما در ادامه برآن شدیم تا به شرح همه چیز درباره ناهنجاری فکی اوربایت بپردازیم و راه هایی را برای درمان و اصلاح آن در بزرگسالان و کودکان ارائه دهیم.

اوربایت چیست؟

(Overbite) اوربایت نوعی ناهماهنگی در فک انسان است؛ که در آن دندان های ردیف بالا روی دندان های ردیف پایین همپوشانی دارند. در حالت طبیعی دندان های ردیف بالا اندکی جلوتر از دندان های ردیف پایین هستند. اما زمانی که فرد به ناهماهنگی اوربایت دچار است؛ دندان های ردیف بالای او بیش از اندازه جلو هستند.

اوربایت چیست
اوربایت چیست

در برخی از افراد این ناهنجاری به گونه ای است که باعث پوشانده شدن کامل دندان های پایینی توسط دندان های ردیف بالا می شود. به گفته پزشکان و متخصصان، در حالت طبیعی دندان های بالایی باید حدود یک سوم از دندان های ردیف پایینی را پوشش دهند. اگر میزان پوشش دندان های پایینی از این مقدار بیشتر باشد، یعنی فرد با ناهنجاری اوربایت دست و پنجه نرم می کند.

تفاوت اوربایت با اورجت

بسیاری از افراد اوربایت را با اورجت اشتباه می گیرند و تصور می کنند که هر دوی این ها یک نوع ناهنجاری هستند. اما اوربایت با اورجت کاملاً متفاوت است. کسانی که به ناهنجاری اوربایت دچار هستند، دندان هایشان به صورت عمودی و بدون زاویه دندان های پایینی را می پوشاند. اما در ناهنجاری اورجت، دندان های بالایی به صورت عمود دندان های پایین را نمی پوشانند؛ بلکه با کمی زاویه همراه هستند. در واقع در ناهنجاری اورجت دندان های بالا به صورت افقی دندان های ردیف بالا را می پوشانند.

انواع ناهنجاری اوربایت

ناهنجاری اوربایت بر اساس منشا ناهماهنگی به انواع مختلفی تقسیم بندی می شود. در ادامه به هر کدام از انواع ناهنجاری اوربایت اشاره شده است:

  1. ناهنجاری اوربایت دندانی: علت اوربایت در عده ای افراد به دلیل تراز نبودن دندان ها است. در واقع ممکن است موقعیت فک ها در دهان درست باشد، اما موقعیت دندان های بالایی و پایینی درست نباشد و باعث ایجاد این ناهنماهنگی شود.
  2. ناهنجاری اوربایت اسکلتی: در مواردی اندازه نامناسب فک ها است که باعث می شود فرد دچار اوربایت شود. در واقع اگر فک بالا بیش از اندازه بزرگ باشد، یا فک پایین بیش از اندازه کوچک باشد، فرد با ناهنجاری اوربایت روبه رو می شود. همچنین این ناهمانگی در مواقعی به دلیل جلوتر بودن فک بالایی اتفاق می افتد.
  3. ناهنجاری اوربایت اکتسابی: برخی از افراد به دلیل مشکلات ژنتیکی دچار اوربایت نمی شوند؛ بلکه برخی از عادات آن ها باعث می شود تا به مرور زمان وضعیت فک و دندان تغییر کند. برای مثال فرد دندان های بالایی خود را با زبان به سمت بیرون فشار می دهد. همچنین عده ای از افراد به دلیل مشکلات ژنتیکی، سوانح و رعایت نکردن بهداشت، دندان های دائمی خود را زود از دست می دهند. این دسته از افراد بعد از مدتی به مشکل Overbite دچار می شوند.

علل ناهماهنگی اوربایت در برخی از افراد چیست؟

علل بروز ناهماهنگی اوربایت در همه یکسان نیست و ممکن است هر فرد به دلایلی که در ادامه گفته می شود؛ دچار ناهنجاری اوربایت شود. این دلایل عبارتند از:

  • ابتلا به اختلال tmd یا نقص در عملکرد مفصل گیجگاهی فک انسان
  • عادت اشتباه دندان قروچه
  • از دست دادن دندان به دلیل ضربه شدید
  • جویدن اجسام سفت مانند مداد و ناخن
  • طولانی شدن دوره مصرف پستانک و بطری
  • مکیدن انگشت در دوران کودکی برای مدت طولانی
  • رشد غیر طبیعی فک ها به دلیل مشکلات ژنتیکی

پیامدهای اوربایت برای انسان چیست؟

افرادی که به ناهماهنگی اوربایت دچار هستند؛ در صورت درمان نشدن ممکن است عوارض زیر را تجربه کنند:

  1. ابتلا به انواع بیماری های عفونی لثه به علت دشوار بودن وضعیت رسیدگی به بهداشت دهان و دندان
  2. پوسیدگی و ایجاد حفره در دهان به دلیل ناتوانی در از بین بردن پلاک ها و جرم های روی برخی از دندان ها
  3. احساس درد در هنگام جویدن غذا و همچنین سردرد، گردن درد و گوش درد
  4. ابتلا به اختلال براکسیم یا دندان قروچه
  5. اختلال در گفتار فرد
  6. بروز مشکلات تنفسی

معرفی انواع درمان های اصلاحی برای اوربایت

آیا تا به حال به اصلاح و درمان اوربایت اندیشیده اید؟ این وضعیت می تواند باعث مشکلات جدی و آزاردهنده ای در فرد شود. بنابراین؛ اگر از این ناهنجاری رنج می برید، بهتر است به دنبال راه های اصلاح و درمان آن باشید. اوربایت قابل درمان است و متخصص دهان دندان بر اساس سوابق پزشکی، سن، نوع و شدت این ناهنجاری در فرد، روش درمان آن را تعیین می کند. در ادامه به برخی از روش های درمان اوربایت در کودکان و بزرگسالان اشاره شده است.

درمان اوربایت در کودکان

درمان اوربایت در کودکان بسیار آسان تر و سریع تر از بزرگسالان انجام می گیرد. در دوران 6 تا 12 سال هنوز استخوان های کودک استحکام کافی را ندارد و نرم بودن آن ها باعث می شود تا دندانپزشک بتواند با چالش کمتری به اصلاح ناهنجاری اوربایت بپردازد. این ناهماهنگی در کودکان به روش های زیر اصلاح می شود:

  1. وسیع کردن سقف دهان با ابزارهای وسیع کننده کننده کام
  2. کشیدن دندان های شیری و ایجاد فضای کافی برای دندان های دائمی
  3. نصب بریس برای به حرکت درآوردن و تراز کردن دندان ها
  4. قرار دادن هدگیر و تغییر در موقعیت فک ها در اوربایت اسکلتی

درمان اوربایت در بزرگسالان

اصلاح و درمان اوربایت در بزرگسال اگرچه با چالش های زیادی همراه است؛ اما غیر ممکن نیست. ارتودنتیست با بکارگیری روش های زیر به بهبود ناهماهنگی اوربایت در بزرگسالان می پردازد:

  1. جابه جایی دندان ها با کمک ارتودنسی فلزی یا الاینرهای شفاف
  2. کشیدن دندان های آسیب دیده و پوسیده
  3. نصب نگهدارنده برای جلوگیری از پر شدن فضای بین دندان
  4. انجام جراحی فک
اوربایت چیست
اوربایت چیست

مراجعه به پزشک

در این مطلب با ناهنجاری اوربایت و روش های اصلاح و درمان آن آشنا شده اید. اگر ظاهر دندان هایتان به گونه ای است که احساس می کنید دارای ناهنجاری اوربایت هستید، بهتر است برای تشخیص دقیق تر به ارتودنتیست مراجعه کنید. متخصص ارتودنسی با بررسی شدت اوربایت و سن شما، روش مناسبی را برای درمانتان انتخاب می کنید. اگر به دنبال یک متخصص حاذق و باتجربه برای درمان این ناهنجاری هستید، می توانید به مطب دکتر محمدرضا بدیعی متخصص ارتودنسی و ناهنجاری های فکی در تهران مراجعه کنید.

 

دکتر محمد رضا بدیعی متخصص ارتودنسی

دکتر محمد رضا بدیعی

متخصص ارتودنسی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو مشاوره آنلاین رایگان

دریافت وقت مشاوره آنلاین رایگان با دکتر بدیعی متخصص ارتودنسی