همه ما می دانیم که دندان های منظم و تمیز تا چه اندازه می تواند روی زیبایی چهره و گفتار درست کودکان تاثیرگذار باشد. اهمیت داشتن دندان های صاف و مرتب سبب شده است تا والدینی که شاهد بی نظمی دندان های فرزندشان هستند از همان دوران کودکی به دنبال راه حلی برای بهبود بخشیدن به این وضعیت باشند. ارتودنسی کودکان می تواند برای رفع مشکل چینش نامنظم دندان های کودک کمک کننده باشد. اگر به عنوان والد، نگران وضعیت دندان های فرزندتان هستید، محتوای زیر را که به توضیح همه چیز درباره ارتودنسی کودکان می پردازد تا انتها مطالعه کنید.
ارتودنسی کودکان چیست و چرا اهمیت دارد؟
ارتودنسی یک روش درمانی موثر برای بهبود وضعیت چینش دندان ها در کودکان یا بزرگسالان است. با انجام این متد درمانی تمام دندان های فک بالا و پایین در موقعیت درستی قرار می گیرند. کودکانی از مشکلاتی نظیر فاصله بین دندانی، اوربایت، کراس بایت، آدربایت، اوپن بایت، کجی و شلوغی دندان رنج می برند، می توانند برای انجام ارتودنسی اقدام کنند.
ممکن است به عنوان والد این سوال برایتان ایجاد شود که دلیل اهمیت ارتودنسی کودکان چیست؟ چرا متخصصان ارتودنسی دندان تاکید دارند تا برای مشکلات فک و دندان بهتر است از سن کم اقدام شود؟ در ادامه به مهم ترین دلایل اهمیت ارتودنسی اطفال اشاره شده است:
- با انجام ارتودنسی در دوران کودکی احتمال ابتلای فرزندتان به مشکلات گوارشی در دوران بزرگسالی کاهش پیدا می کند.
- میزان خونریزی و درد در ارتودنسی کودکان بسیار کمتر از ارتودنسی بزرگسالان است.
- نتایج اصلاح فک و چینش دندان ها بعد از ارتودنسی در دوران کودکی سریع تر قابل مشاهده است.
- با انجام ارتودنسی برای اطفال، شرایط رعایت بهداشت دهان و دندان راحت تر می شود.
- با انجام ارتودنسی در دوران کودکی، فرزند شما ناهنجاری های شدید فکی را در بزرگسالی تجربه نمی کند.
- اعتماد به نفس و زیبایی فرزند شما با انجام ارتودنسی، در دوران بزرگسالی حفظ می شود.
ارتودنسی کودکان چگونه و طی چند مرحله انجام می شود؟
ارتودنسی کودکان توسط ارتودنتیست یا متخصص ارتودنسی اطفال در دو مرحله یا دو فاز انجام می شود. البته تشخیص دو فازی یا تک مرحله ای بودن ارتودنسی اطفال به تشخیص پزشک بستگی دارد. معمولاً ارتودنتیست برای کودکانی که با یکی از انواع ناهنجاری های فک دست و پنجه نرم می کنند، از ارتودنسی دو مرحله ای استفاده می کند. در مرحله اول هدف، درمان انحراف و ناهنجاری های فک است و طی درمان از بریس های سیمی استفاده نمی شود. بلکه متخصص ارتودنسی اطفال با کمک پلاک های متحرک، به اصلاح وضعیت فک ها می پردازد. رفع نامنظمی، کجی و فاصله بین دندانی در فاز دوم ارتودنسی انجام می شود. در واقع ارتودنتیست با نصب بریس ها روی دندان، به چینش منظم و صحیح دندان ها می پردازد.
چه سنی برای ارتودنسی کودکان مناسب است؟
سن ارتودنسی کودکان ممکن است به دلیل عواملی مانند جنسیت، ژنتیک و وضعیت ناهنجاری برای هر کودک متفاوت باشد؛ اما به طور کلی اغلب ارتودنتیست ها سن مناسب برای ارتودنسی اطفال را زمان شکل گیری دندان های دائمی کودکان در نظر می گیرند. باید در نظر داشت که ارتودنسی دندان کودکان معمولاً در دو فاز مجزا انجام می گیرد. فاز اول که بیشتر جنبه پیشگیری و همچنین بهبود وضعیت فک ها را دارد، اغلب قبل از دوران بلوغ (دختران 9 تا 12 سالگی و پسران 10 تا 14 سالگی) انجام می شود. فاز دوم که با هدف بهبود نامنظمی دندان و توسط بریس های ارتودنسی انجام می شود، معمولاً بعد از بیرون آمدن کامل دندان های دائمی توسط ارتودنتیست انجام می شود.
ارتودنسی برای دندان و فک کودک دارای چه مزیت هایی است؟
حال که با ارتودنسی کودکان آشنا شده اید؛ بد نیست تا بدانید که این متد درمانی برای کودکان با چه مزایایی همراه است. در ادامه به 6 مورد از فواید ارتودنسی اطفال اشاره شده است.
- ارتودنسی یک پروسه درمانی گران است؛ اگر در دوران کودکی و قبل از شدت یافتن ناهنجاری ها انجام شود، با هزینه کمتری همراه است.
- ارتودنسی در زمان کودکی احتمال صدمه دیدن دندان هایی را که از محل اصلی خود بیرون می زنند، کمتر می کند.
- کودکان فک نرم با قابلیت انعطاف پذیری بیشتری دارند؛ که ارتودنتیست با ابزارهای مخصوص ارتودنسی به رشد و هدایت آن ها کمک می کند و باعث می شود تا کودک ناراحتی های کمتری را در زمان بیرون آمدن دندان های جدید تجربه کند.
- با انجام ارتودنسی اطفال، احتمال کوچک بودن فک در دوران بزرگسالی کاهش پیدا می کند و دندان های به دلیل داشتن فضای مناسب، صاف و یکدست از ریشه بیرون می آیند.
- با انجام ارتودنسی دندان کودکان، احتمال پوسیدگی و آسیب دیدگی دندان ها تا حد زیادی کاهش پیدا می کند.
آیا انجام ارتودنسی برای کودکان درد دارد؟
ارتودنسی در کنار تاثیر فوق العاده ای که روی زیبایی و سلامت فک و دندان دارد، ممکن است در روزهای ابتدایی به دلیل فشاری که برای بهبود چینش دندان و موقعیت درست فک اعمال می شود، با کمی درد همراه باشد. درد ناشی از ارتودنسی بسته به نوع ناهنجاری، وضعیت دندان ها، جنسیت، سن و همینطور سطح آستانه درد کودک متفاوت است. البته مراجعه منظم به پزشک متخصص، پیروی از رژیم غذایی مناسب، مصرف به موقع داروهای تجویز شده و همچنین رعایت کردن بهداشت دهان و دندان می تواند در کاهش میزان درد ناشی از ارتودنسی موثر باشند.
مراجعه به پزشک
حال که با اهمیت ارتودنسی کودکان آشنا شده اید، شاید خواستار انجام این عمل برای دندان های کودکتان باشید. چنانچه کودک شما دارای ناهنجاری های دندان و فک است؛ می توانید با مراجعه به یک ارتودنتیست، این مشکلات را از همان سن پایین رفع کنید. اگر مطمئن نیستید که فرزند شما کاندید مناسبی برای انجام عمل ارتودنسی است یا نه می توانید درخواست مشاوره با یکی از متخصصان ارتودنسی دندان داشته باشید.
دکتر محمدرضا بدیعی متخصص ارتودنسی از دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی و دارای بورد تخصصی ارتودنسی و ناهنجاری های فک و صورت با انجام تخصصی ارتودنسی اطفال و بزرگسالان و ارائه مشاوره و ویزیت رایگان، می تواند شما را برای گرفتن یک تصمیم درست در این زمینه راهنمایی کند.